Ayurveda-resa

Föreställ dig att du är helt fri från vardagens förpliktelser, har massor med egen tid för återhämtning och reflektion i underbar miljö och får två behandlingar, yoga och hälsosam mat tillagad just för dig. Då har du kommit till ”rätt” ställe”! Unna dig ditt livs resa och kontakta Kenosis.

Kenosis samarbetar sedan många år med Rajah Ayurvedic Hospital i Kerala, sydvästra Indiens pärla. Rajah Ayurvedic Hospital erbjuder genuina ayurvediska behandlingar av hög kvalitet i faciliteter av god standard till en rimlig kostnad. Läkarna är välutbildade och har kunskap i både ayurvedisk och västerländsk medicin och miljön är naturskön, vilsam och familjär. Genom Kenosis kommer du med andra ord till ett seriöst ställe. Det kan kännas gott att veta, inte minst med tanke på att det på senare år, i takt med att turismen och intresse för ayurveda och hälsoresor ökat, uppstått en mängd olika mer eller mindre seriösa alternativ.

På Rajah Ayurvedic Hospital, som har gäster från hela världen, får du uppleva ayurveda i ”original” och i sitt ursprungsland. Välutbildade och erfarna läkare lägger inledningsvis upp ett individanpassat program enligt dina behov, din personlighetstyp och eventuell obalans. Sammanfattningsvis inkluderar programmet på Rajah Ayurvedic Hospital läkarkonsultationer, två behandlingar varje dag, örtmediciner, individuellt anpassad kost och yoga.

Rajah Ayurvedic Hospital är således för dig som vill ha något mer än en spa-vistelse. Det kan mer liknas vid ett hälsohem och även om det kallas ”sjukhus” så behöver du inte vara sjuk för att åka dit, tvärtom. Enligt ayurveda är förebyggande hälsovård och friskvård det allra viktigaste för att förhindra att sjukdomar uppstår. Dessutom anses inom ayurveda att mindre obalanser som vi alla mer eller mindre har, kanske spända axlar eller nacke eller lite matsmältningsbesvär, behöver balanseras i tid för att inte leda till sjukdom och diagnos enligt västerländsk skolmedicin. Får du återhämtning och kommer i bättre balans upplever du också mycket mer energi, kraft och livslust.

Rajah Ayurvedic Hospital är oerhört prisvärt. Ett dygn allt ovan nämnt inkluderat boende i dubbelrum kan kosta mindre än en massage i Sverige! Dessutom kommer du till en helt ny spännande miljö, bort från alla krav, åtaganden och stress. Du får tid för reflektion, ”bara vara” och en ”kickstart” när det gäller livsstilsförändringar. Att unna dig en ayurvedisk hälsoresa, kanske ditt livs resa, är med andra ord bland de bästa och mest givande investeringar i din hälsa och ditt välbefinnande som du kan göra. Minst 14 dagar är att rekommendera så att du hinner gå ner i varv och få ut mer av vistelsen. Kontakta Kenosis, gärna via mejl om du har ytterligare frågor eller funderingar.

Rajah Ayurvedic Hospital har fyra anläggningar; Rajah Healthy Acres, Rajah Island, Rajah Beach* och Rajah Eco Beach. Nedan kan läsa mer om anläggningarna.

*The Rajah Beach is accredited by NABH (National Accreditation Board for Hospitals and Health Care Providers) by Govt of India. It is given after stringent quality auditing covering the bench marks laid down in the form of 10 chapters, 94 Standards and 489 objective elements. The standards focused on all aspects of service delivery, such as patients rights and education, infection control practices and trained and experienced staff, infrastructure and environment safety. Rajah Beach is the first and only one Ayurvedic Hospital in Kerala to be accredited by NABH and the third one in India.

Rajah Healthy Acres

Rajah Healthy Acres ligger i grönskande natur med banan-, kokos- och gummiträd och stor artrikedom. Det finns flera olika gångstigar inom området och bland annat en örtträdgård. Här ligger också Rajah Ayurvedic Hospitals huvudkontor och egna örttillverkning av mediciner och massageoljor. Vill du besöka fabriken kan du efter överenskommelse få en guidad tur. Rajah Healthy Acres upplevs inte sällan som det mest genuint indiska och mycket familjärt. Det är också deras första anläggning som är lite mindre västerländsk anpassad (förutom det senaste tillskotten, se nedan) och här finns också de billigaste rummen.

På Rajah Healthy Acres kan du bo i små lägenheter bestående av sovrum, ett vardagsrum och ett behandlingsrum. Det finns också större enkelrum där du delar behandlingsrum med en annan intillboende gäst. Rajah Healthy Acres har också ett enkelt budgetalternativ, Thushara, en länga som liknar ett radhus fast med ett rum och toalett, behandlingsrummet delar du med din granne. På Rajah Healthy Acres finns också stugor med ett eller flera sovrum, ett vardagsrum och eget behandlingsrum. Stugorna ligger avskilt på en kulle, ca 800 meter från övriga boenden, reception och huvudanläggningen. År 2020 finns ytterligare ett nybyggt boendealternativ på Rajah Healthy Acres, en facilitet med tjugo rum med var sin veranda samt en behandlingsavdelning. Nytt är också ett fristående relaxområde med pool.

Rajah Island

Rajah Island anlades några år efter Rajah Healthy Acres och ligger på en egen kokosnötö i backwaters (ett för Kerala typiskt bräckt vatten med kanaler och små sjöar). Paradisön ligger ca 35 km från Healthy Acres och det tar ca 5 minuter att öka till ön från fastlandet med Rajahs egna båt. Kokosnötön är lite som en park med gångar som kantas av bland annat hibiskusar och kokospalmer. På ön finns också stora gräsytor med hängmattor, en pool, en lekplats och ett litet enkelt gym med mera. Behandlingar och läkarkonsultationer utförs i en separat byggnad med fem behandlingsrum för kvinnor och fem för män.

I huvudbyggnaden som genomkorsas av en kanal finns dubbelrum och större sviter. På ön finns också annex för boende, en båt med sviter och några fristående stugor med utsikt över vattnet.

Rajah Beach

Nästa tillskott är Rajah Beach situerad ca 15 km från Rajah Island. Det ligger strax intill havet och en oexploaterad ca 2 km lång sandstrand. Rajah Beach är en liten men rymlig och mer lyxig anläggning. Den stora poolen är omgiven av relaxsängar och parasoll och det finns också ett litet gym. Behandlingar och läkarkonsultationer sker i en byggnad intill poolområdet.

I huvudbyggnaden finns tolv stora dubbelrum och sviter. En bit från huvudbyggnaden vid örtträdgården finns ett enklare boende med fyra rum. Närmare stranden finns också en stuga med två separata boenden samt några stugor för människor som vill stanna lägre, kanske på en längre rehabilitering.

Rajah Eco Beach

Inte långt ifrån Rajah Beach (se ovan), örtträdgården och havet ligger nästa anläggning Rajah Eco Beach. Här finns det rum i olika prisklasser både i huvudbyggnaden och i fristående annex omkring 250 meter från huvudbyggnaden. Matsal, mottagningsrum och behandlingsavdelningen ligger i huvudbyggnaden intill ett stort poolområde med relax möjligheter.

Upplägg

I nära anslutning till ankomsten till Rajah Ayurvedic Hospital (oavsett vilken anläggning du valt) får du en inledande läkarkonsultation. Utifrån denna konsultation och undersökning får du ett individuellt behandlingsprogram som läkaren går igenom med dig och som sedan följs upp dagligen och eventuellt justeras. En regelbunden rutin är viktigt för att komma i balans och varje dag ser därför ungefär likadan ut: Du väcks ca kl 06 för att ta din örtmedicin. Kanske väljer du att gå på yoga och därefter inta ditt morgonte eller juice. Därefter är det frukost. På förmiddagen har du en längre behandling efter en avstämning med din läkare. Vid 11-snåret serveras det färskpressad fruktjuice. Lunch serveras från kl 13. Senare på eftermiddagen får du en kortare behandling, ibland på ditt rum, beroende på vad det är för behandling. Eftermiddagsteét serveras vid 16-tiden, därefter har du möjlighet att gå på yoga. Middagen serveras från ca kl 19. All mat anpassat efter dina behov, din personlighetstyp och eventuell obalans och du får lämpliga ayurvediska örtmediciner minst tre gånger per dag. Kortare föredrag, matlagningsdemonstrationer, kulturevenemang med buffé och små utflykter arrangeras också regelbundet.

Planerar du att besöka andra platser i Indien rekommenderas att du gör det före vistelsen på Rajah Ayurvedic Hospital. Att åka runt i Indien tar på krafterna så för att få ut mer av hälsovistelsen och återhämtningen på Rajah Ayurvedic Hospital är det klokt att göra det efteråt och därefter åka direkt hem.

Lämplig tidpunkt

Turistsäsongen till Kerala är från slutet av september till mitten på mars. Därefter följer vanligtvis några riktigt varma sommarmånader följt av monsun. Ur behandlingssynpunkt kan det vara fördelaktigt att göra resan under våra sommarmånader och deras monsun då klimatet är fuktigare i Kerala. Var dock beredd på mycket regn, men det kan ju vara underbart och uppfriskande. Eftersom det är lågsäsong vid den här tidpunkten är det extra lugnt och stilla. Runt jul och nyår är det däremot högsäsong så vill du åka vid den här tidpunkten behöver du vara ute i god tid, helst minst ett halvår i förväg.

Planera din resa med goda marginaler och stanna helst minst 14 dagar på Rajah Ayurvedic Hospital för att få tillräckligt med återhämtning och bättre resultat. Har du någon sjukdom så är tre eller fyra veckor att rekommendera.

Flyg och taxi

Qatar Airways kan rekommenderas för att de har en bra rutt med korta väntetider samt bra service, även om det vanligtvis inte är det billigaste alternativet. Från Arlanda och Kastrup flyger man till Doha i Qatar, där ett byte sker med kort väntetid. Från Doha flyger man sedan direkt till Cochin/Kochi som är den närmaste flygplatsen. Med bil tar det sedan ca 2-2,5 timmar beroende på trafik att köra till någon av Rajah Ayurvedic Hospitals anläggningar. Vid bokningen till Rajah Ayurvedic Hospital kan du också beställa hämtning på flygplatsen. Chauffören kommer i så fall att vänta precis utanför ankomsthallen och hålla upp en skylt med ditt namn. Rajah Ayurvedic Hospital har också ett nytt gästhus nära Cochins flygplats för övernattning vid obekväma flygtider. Närmaste tågstation är Thrissur.

Betalning

Genom att ange Katarina/Kenosis som referens kan du betala direkt till Rajah Ayurvedic Hospital vid ankomsten, annars föredrar de förskottsbetalning. Du kan betala med kort. Vill du ha lite kontakter vid en eventuell utflykt så kan du enkelt växla EURO eller USD till rupies på flygplatsen vid ankomsten.

Du betalar ingen dricks på Rajah Ayurvedic Hospital. Skulle du vilja bidra med något extra ger du det till receptionen vid utcheckningen. En gång per år vid en personalfest i april fördelas sedan dessa gåvor eller bidrag mellan alla medarbetare. Medarbetarna på Rajah Ayurvedic Hospital har förhållandevis goda arbetsvillkor och ledningen tar ett stort socialt ansvar.

Övrigt praktiskt

Tänk på att söka visum i god tid. Det gör du på Indiska ambassaden i Stockholm. Du kan också ansöka om e-turist visa online. På respektive sida finns mer information.

Inte sällan förekommer frågor om vaccination och det är naturligtvis upp till var och en att besluta. På Rajah Ayurvedic Hospital befinner du dig i goda händer och hygienen är god. Rajah äger dessutom även ett västerländsk sjukhus som ligger i närheten och vid eventuellt behov får du omedelbart en tid. För kännedom förekommer heller inte malaria i Kerala. Risken för någon allvarlig smitta är med andra ord liten men det finns självfallet inga garantier oavsett var man befinner fake rolex sig.  Eftersom du befinner dig i en annan miljö än du vanligtvis gör så kan magbakterier med ett brett spektrum vara bra att inta från några dagar före resan till några dagar efter hemkomsten för att stärka immunförsvaret.

När det gäller packning så rekommenderas att du tar med oömma mjuka, sköna och svala sommarkläder och till exempel sandaler som är lätta att ta på och av. Tänk på att olja används i rikliga mängder så undvik  kläder som du är rädd om, framför allt efter behandlingen. Däremot kanske du vill ta med något ”bättre” plagg till eventuella evenemang eller utflykter. På Rajah Ayurvedic Hospitals anläggningar kan du gå nätt klädd i till exempel linne, men vid vistelse utanför Rajahs område kan det vara klokt att ha axlarna täckta och längre byxor eller kjol.

Bra att känna till är också att det i skymningen kan förekomma mygg. Det används rökelse, men är du känslig för myggbett kan det vara bra att ha med sig ett myggmedel.