Ayurveda-resa

Kenosis samarbetar sedan många år med Rajah Ayurvedic Hospital i Kerala, sydvästra Indiens pärla. Rajah Ayurvedic Hospital uppfyller de grundkrav som Katarina ställde när hon sökte en samarbetspartner i Indien. Det skulle vara genuina ayurvediska behandlingar av hög kvalitet samt god standard till en rimlig kostnad. Läkarna skulle vara högutbildade och miljön skulle vara grön, trivsam och vilsam liksom familjär. Det skulle också finnas en viss vana att ta emot västerlänningar utan att vattna ur det genuint indiska. Det kan kännas gott att veta och att du genom Kenosis kommer till ett seriöst ställe, inte minst med tanke på att det på senare år, i takt med att turismen och intresse för ayurveda och hälsoresor ökat, uppstått en mängd olika mer eller mindre seriösa alternativ.

På Rajah Ayurvedic Hospital, som har gäster från hela världen, får du uppleva ayurveda i ”original” och i sitt ursprungsland. Välutbildade och erfarna läkare lägger upp ett individanpassat program enligt dina behov och din personlighetstyp. Programmet inkluderar läkarkonsultation, två behandlingar varje dag, örtmediciner, individuellt anpassad kost och yoga.

Rajah Ayurvedic Hospital är med andra ord för dig som vill ha något mer än en spa-vistelse. Det kan mer liknas vid ett hälsohem och även om det heter ”sjukhus” så behöver man inte vara sjuk för att åka dit, tvärtom. Enligt ayurveda är förebygga ohälsa det allra viktigaste. Dessutom anser man inom ayurveda att mindre obalanser, som vi alla mer eller mindre har så som spända axlar och lite matsmältningsbesvär, behöver balanseras i tid för att inte leda till sjukdom och diagnos enligt västerländsk skolmedicin. Kommer du i bättre balans får du också oerhört mycket mer energi och livslust.

Rajah Ayurvedic Hospital har fyra anläggningar; Rajah Healthy Acres, Rajah Island, Rajah Beach* och den senaste anläggning Rajah Eco Beach. Nedan kan läsa mer om anläggningarna.

Rajah Ayurvedic Hospital är oerhört prisvärt. Ett dygn allt inkluderat boende i dubbelrum kan kosta mindre än en massage i Sverige! Dessutom kommer du till en helt ny miljö, bort från alla krav, åtaganden och stress. Du får tid för reflektion, ”bara vara” och en ”kickstart” när det gäller livsstilsförändringar.

Att unna dig en ayurvedisk hälsoresa, kanske ditt livs resa, är bland de bästa och mest givande investeringar i ditt välmående och ett gott liv som du kan göra. Minst 14 dagar är att rekommendera så att du hinner gå ner i varv och få ut mer av vistelsen. Kontakta Kenosis, gärna via mejl, om du har några frågor eller funderingar.

*The Rajah Beach is accredited by NABH ( National Accreditation Board for Hospitals and Health Care Providers) by Govt of India. It is given after stringent quality auditing covering the bench marks laid down in the form of 10 chapters, 94 Standards 489 objective elements. The standards focused on all aspects of service delivery, such as patients rights and education, infection control practices and trained and experienced staff, infrastructure and environment safety. Rajah Beach is the first and only one Ayurvedic Hospital in Kerala to be accredited by NABH and the third one in India.

Rajah Healthy Acres

Rajah Healthy Acres ligger i grönskande natur med banan-, kokos- och gummiträd och en stor artrikedom. På området finns flera promenadstigar kantade med namnskyltar på de olika arterna. På Rajah Healthy Acres finns också en örtträdgård och en egna örttillverkning av mediciner och massageoljor. Fabriken kan du efter överenskommelse också besöka.

På Rajah Healthy Acres kan man till exempel bo i Thulasi som är små lägenheter med sovrum, ett vardagsrum och ett personligt behandlingsrum. Alternativet Ashoka är ett större enkelrum där du delar behandlingsrum med en gäst i ett annat rum. Rajah Healthy Acres har också ett enkelt budgetalternativ, Thushara. Det är i stort sett ett rum med säng, allt annat delar du. På Rajah Healthy Acres finns också stugor med ett eller två sovrum, vardagsrum och personligt behandlingsrum. Dessa har en lite högre prisklass, och ligger avskilt på en höjd, ca 800 meter från övrigt boende, matsal, yogasal och Rajahs huvudkontor.

Rajah Healthy Acres upplevs ofta som det mest genuint indiska och mycket familjärt. Det är lite mindre västerländskt anpassat och här finns också de billigaste rummen. I runda svängar kostar ett dygn inkluderat allt från ca 550 SEK i dubbelrum beroende på valutakursen. Stugorna kostar från ca 1000 SEK per dygn.

Rajah Island

Rajah Island ligger på en egen kokosnötö i backwaters (ett för Kerala typiskt bräcktvatten med kananer och små sjöar). Paradisön ligger ca 35 km från Healthy Acres och ca 5 minuter från fastlandet med klinikens egen båt. Ön är som en park med gångar som kantas av bland annat hibiskus och kokospalmer. På ön finns också stora gräsytor med hängmattor, en swimming pool och en lekplats. Det finns också ett litet enkelt gym.

Behandlingar och läkarkonsultationer utförs i en separat byggnad med fem behandlingsrum för kvinnor och fem för män.

I huvudbyggnaden som genomkorsas av en kanal finns dubbelrum och större sviter. På ön finns också olika stugor, lite mer avskilt och med utsikt över vattnet.

Rajah Island är ett prisvärt alternativ med en standard mellan Rajah Healthy Acres och Rajah Beach. I runda svängar kostar ett dygn inkluderat allt från ca 700 SEK i dubbelrum beroende på valutakursen. Stugorna kostar från ca 1000 SEK per dygn.

Rajah Beach

Rajah Beach är situerad ca 15 km från Rajah Island. Det ligger strax intill havet och en oexploaterad ca 2 km lång sandstrand. Rajah Beach är en liten men rymlig lyxanläggning. Den stora swimming poolen är omgiven av relaxsängar och parasoll. Där finns också ett litet gym. Behandlingar och läkarkonsultationer sker i en byggnad intill poolområdet.

I huvudbyggnaden finns tolv stora dubbelrum och sviter. En bit från huvudbyggnaden vid örtträdgården finns ett enklare boende med fyra rum. Närmare stranden finns också en stuga med två rum.

Rajah Beach kostar lite mer och för dig som vill ha det lite mer lyxigt och ”privat”. I runda svängar kostar ett dygn inkluderat allt från ca 1000 SEK i dubbelrum beroende på valutakursen. Fyra rum med längre standard finns till ett lägre pris.

Rajah Eco Beach

Inte långt ifrån Rajah Beach (se ovan) vid örtträdgården och havet ligger den allra senaste anläggningen Rajah Eco Beach. Här finns det rum i olika prisklasser både i huvudbyggnaden och intill i fristående byggnader.  I örtträdgården omkring 250 meter från huvudbyggnaden ligger enklare enkelrum samt standard rum. Dubbelrum, deluxe rum och sviter finns i huvudbyggnaden. Restaurang, läkarkonsultations- och behandlingsrum ligger också i huvudbyggnaden intill ett stort poolområde med relaxmöjligheter.

Rajah Eco Beach är ett nytt och fräsch ”eko alternativ” i en naturnära miljö. Vistelsen kostar från omkring 700 SEK för de enklare rummen per dygn allt inkluderat beroende på valutakursen.

Upplägg

Vid ankomsten har du en läkarkonsultation och utifrån den får du ett individuellt behandlingsprogram som läkaren går igenom med dig och som sedan följs upp dagligen. En regelbunden rutin är viktigt för att komma i balans och varje dag ser därför ungefär likadan ut. Du väcks ca kl 06 för att ta din örtmedicin. Kanske väljer du att gå på yoga och därefter inta ditt morgonte eller juice. Därefter är det frukost. På förmiddagen har du en längre behandling efter en avstämning och konsultation med din läkare. Vid 11-snåret serveras det färskpressad fruktjuice. Efter lunch på eftermiddagen är det en kortare behandling, ibland på ditt rum. Eftermiddagsteét serveras vid 16-tiden. Därefter är det yoga för den som vill. Middagen serveras från ca kl 19. All mat anpassat efter dina behov och din personlighetstyp och du får örtmediciner minst tre gånger per dag. Föredrag, matlagningsdemonstrationer, kulturevenemang och små utflykter arrangeras också.

Planerar du att besöka något annat under resan rekommenderas att du gör det före vistelsen på Rajah Ayurvedic Hospital. Att åka runt i Indien tar på krafterna så för att få ut mer av hälsovistelsen och återhämtningen på Rajah Ayurvedic Hospital är det klokt att åka direkt hem efteråt.

Lämplig tidpunkt

Resesäsongen till Kerala är från slutet av september till mitten på mars. Därefter följer vanligtvis några riktigt varma månader följt av monsun. Ur behandlingssynpunkt kan det vara fördelaktigt att resa under våra sommarmånader då klimatet är fuktigare i Kerala, men vi vill ju ofta ha sol och inte regn på vår semester! Runt jul och nyår är det högsäsong så vill du åka då behöver du vara ute i god tid, gärna minst ett halvår i förväg.

Planera din resa så att den inte blir för inpressad och stanna minst 14 dagar så att du hinner att landa och få bättre resultat. Har du någon sjukdom så är tre eller fyra veckor att rekommendera.

Flygresan och taxi

Qatar Airways kan rekommenderas för att de har en bra rutt med korta väntetider samt bra service, även om det vanligtvis inte är det billigaste alternativet. Är man ute i god tid kan man få en tur/retur biljett från ca 7 000 SEK, men i högsäsong och vid sen bokning kan det kosta bra mycket mer. Från Arlanda och Kastrup flyger man till Doha, där ett byte sker med kort väntetid. Från Doha flyger man direkt till Cochin/Kochi som är den närmaste flygplatsen. Med bil tar det ca 2-2,5 timmar beroende på trafik att köra till någon av Rajah Ayurvedic Hospitals anläggningar. Vid bokningen till Rajah Ayurvedic Hospital kan du också boka hämtning på flygplatsen. Chauffören kommer i så fall att så precis utanför flygbyggnaden och hålla en skylt med ditt namn på.

Betalning

Genom att ange Katarina/Kenosis som referens kan du betala direkt till Rajah Ayurvedic Hospital vid ankomsten, annars föredrar de förskottsbetalning. Du kan betala med kort. Vill du ha lite kontakter vid en eventuell utflykt så kan du enkelt växla EURO eller USD till rupies på flygplatsen vid ankomsten.

Du betalar ingen dricks på Rajah Ayurvedic Hospital. Skulle du vilja bidra med något extra ger du det till receptionen vid utcheckningen. En gång per år vid en personalfest i april fördelas dessa gåvor mellan alla medarbetare. Medarbetarna på Rajah Ayurvedic Hospital har förhållandevis goda arbetsvillkor och ledningen tar ett stort socialt ansvar för sina anställda.

Övrigt praktiskt

Tänk på att söka visum i tid. Det gör du på Cox and Kings. Du kan också ansöka om e-turist visa online. På respektive sida finns mer information.

Vi får ofta frågor om vaccination. Det är naturligtvis upp till var och en att ta ställning till. Du befinner dig dock i goda händer och hygienen på Rajah Ayurvedic Hospital är god. Risken att bli smittad är med andra ord liten men det finns självfallet inga garantier oavsett var man befinner sig. Malariamyggan förekommer för kännedom inte i Kerala. Eftersom du befinner dig i en annan miljö än du vanligtvis gör så kan magbakterier med ett brett spektrum vara bra att inta från några dagar före resan till några dagar efter hemkomsten.

Ta med oömma mjuka sköna svala kläder och till exempel sandaler. Tänk på att olja används i rikliga mängder så undvik att ha kläder som du är rädd om efter behandlingen. Däremot kanske du vill ta med något bättre plagg till eventuella evenemang eller utflykter. Inom Rajah Ayurvedic Hospitals anläggningar kan du gå nätt klädd i till exempel linne, men vid vistelse utanför Rajahs område kan det vara klokt att ha axlarna täckta och längre byxor eller lång kjol.

I skymningen kan det förekomma mygg som de använder rökelse mot, men är du känslig för myggbett kan ett bättre myggmedel vara bra att ha med sig.

Har du fler frågor eller funderingar är du varmt välkommen att höra av dig.

Comments are closed.